Vandaag wil ik graag ons weekmenu met jullie delen. Wij eten heel gevarieerd, en het liefst eten we kindvriendelijke recepten.
Voor mij betekent kids proof eten vooral dat het om eten gaat dat toegankelijk is voor (kleine)kinderen.
– Niet te kruidig.
– Geen gerechten waar alcohol in zit.
– Zo min mogelijk geraffineerde suikers.
– Geen maaltijden die te scherp zijn.
Maandag – Milde Curry met bloemkool
Dit recept kwam ik 2 jaar terug tegen. Ik heb hem uitgeprint omdat het me zo lekker leek, maar ik hoopte vooral dat de kinderen het zouden eten.
Bloemkool is de favoriete groente van Jaylin en Novan. Maar alleen bloemkool met aardappels vind ik zelf erg saai. Dit recept is net even anders. Voor dit recept gebruiken wij de Half volkoren Toverrijst van Lassie. Wij kiezen altijd voor deze rijst omdat het gezonder is dan witte rijst, en we het lekkerder vinden smaken dan volkorenrijst. Het leukste vinden de kinderen wanneer ze een klein rijsttorentje op hun bord geserveerd krijgen.
Lassie heeft zelf trouwens ook een super lekkere bloemkool recepten met rijst online staan!
INGREDIENTEN
– Scheutje olijfolie
– 3 tenen knoflook
– 1 ui
– 1 bloemkool
– Een paar worteltjes
– 1 abuergine
– 125 gram cherry tomaatjes
– 400ml kokosmelk
– handje verse koriander
– Gekookte Half volkoren Toverrijst van Lassie
INSTRUCTIES
1. Verwarm een wok op het vuur.
2. Schenk er een beetje olijfolie in en fruit de knoflook en ui aan.
3. Ondertussen snijd je alle groenten en voeg je naar hardheid de groenten en kikkererwten toe.
5. Schep af en toe alles om zodat het niet aanbrandt.
6. Wanneer je alle groente hebt toegevoegd strooi je er de ras el hanout kruiden overheen.
7. Schep alles om en laat voor ongeveer een minuut garen.
8. Voeg de kokosmelk toe.
10. Schenk een klein beetje water in het blikje en roer het blikje om zodat alle overgebleven kokos los komt te zitten. Schenk ook dit in de pan.
11. Laat de curry zachtjes pruttelen totdat de groenten gaar zijn en de saus de juiste dikte heeft.
12. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
13. Schep de rijst in een kopje en druk aan.
14. Houd het bord schuin en plaats het kopje met de bovenkant naar onder.
15. Haal het kopje voorzichtig weg.
16. Schep de saus naast het rijst torentje.
17. Garneer met de verse koriander.
Serveer meteen.
Dinsdag – Spaghetti met Makreel
Spaghetti wordt hier onwijs goed gegeten door de kinderen.
Mijn vader hamerde vroeger altijd bij mij op het eten van vis. Want dat is gezond! Zelf vond ik dit niet altijd lekker maar een makreeltje op zijn tijd ging er wel in. Gelukkig geldt dat ook voor mijn eigen kids.
Het recept vond ik hier.
Woensdag – Zoete aardappelfrietjes
Frietjes vinden we superlekker. We eten het niet vaak omdat we geen frituurpan hebben en vaak vinden we de frietjes uit de oven niet super lekker.
Maar zoete aardappelfrietjes uit de oven is hier altijd een succes. De recepten hierin zijn eindeloos.
Zo maken wij het vaak in combinatie met kip. Maar je kan er ook een lekkere salade bij maken.
Het maken van zoete aardappel frietjes is heel easy, hier kun je het volledige recept vinden.
Donderdag – Romige Wortelsoep
Naast pompoensoep vinden de kinderen wortelsoep erg lekker. Tijdens de wintermaanden staat dit vaak op ons menu!
INGREDIËNTEN
3 uien, gesnipperd
½ theelepel gemalen koriander
1 eetlepel olijfolie
1 kg wortels, in schijfjes
100 ml slagroom
BEREIDEN
Fruit de ui met de gemalen koriander onder af en toe omscheppen in de olie. Doe dat ongeveer 5 minuten op laag vuur tot de ui glazig is. Voeg de wortels toe en schep alles goed om. Giet er 1½ liter water bij. Breng op smaak met zout. Breng aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 25 tot 30 minuten sudderen. De wortels moeten dan helemaal gaar zijn. Neem de pan van het vuur en roer de slagroom door de soep. Pureer met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Dit laatste doen we altijd alleen bij ons, de kinderen vinden de soep zonder peper en zout ook lekker.
Vrijdag – Koude wraps
Dit is het lievelingsavondeten van Novan. Koude pannenkoeken noemt hij het ook wel.
Hiervoor halen we verse groente, kruidenboter en kip.
De kinderen mogen dan zelf hun wrap bekleden met dingen die ze lekker vinden. Zo doet Jaylin er vaak paprika op en kip, en Novan liever augurken en kip.
Ik heb hier niet echt een recept van want je kunt het maken zoals je het zelf wilt.
Zaterdag en Zondag beslissen we vaak pas op het allerlaatste moment wat we gaan eten. Soms is het pizza, en de andere keer warme broodjes. Dat verschilt hier dus enorm!
Wat zijn jouw favoriete kindvriendelijke recepten? Maken jullie ook een weekmenu of bekijken jullie het per dag?
Dit soort blogs word ik heel blij van! Soep eet mijn dochter helaas niet zo graag meer de milde curry en koude wraps ga ik zeker eens proberen!