Een aantal maanden terug zijn voor Mias gestart met het leren van kindergebaren. Op Instagram kreeg ik heel veel vragen over deze gebaren. Hoe werkt het? Vanaf wanneer heeft het zin? Waarom willen we dit Mias leren? In dit artikel wil ik jullie meer leren over kindergebaren en draag ik graag de informatie die ik heb aan jullie over!
Toen de logopediste die Mias elke week ziet met het verhaal kwam dat ze Mias gebaren wilde leren moest ik even slikken en nadenken. Hoezo? En wat voor voordelen gaat hij daaruit halen? En daarnaast, zie je het al voor je? Hoe ik in huis, op verjaardagen en op het schoolplein gebaren sta te doen?
Ik zag het zelf namelijk helemaal niet voor me, maar nu wel! Zelfs onze vriendenkring doet vrolijk mee om Mias daarin te ondersteunen.
Is hij soms doof?
Sinds ik vaker online praat over dat we Mias gebaren leren kreeg ik regelmatig de vraag of hij misschien doof is.
Maar nee, Mias is alles behalve doof. Kindergebaren zijn er niet alleen voor kinderen die doof zijn. In tegenstelling, ze helpen ontzettend goed voor de spraak/taal ontwikkeling van een kind.
Voor het leren van kindergebaren hoef je ook echt niet een kindje te hebben wat ‘achterloopt’ in de ontwikkeling. Dat is iets wat veel mensen niet weten, maar deze ondersteunde gebaren kan eigenlijk iedereen leren en gebruiken als extra handvatten.
Praten met je handen
Vanaf een maand of 7 zou je -horend of niet horend- kunnen starten met het leren van kindergebaren. Tijdens deze periode gaan de meeste baby’s ook wat meer klanken maken en sommige zeggen dan al een woordje.
Door het leren van deze gebaren kan je kindje al communiceren nog voor het kan praten. Zelf merk ik dat ik dat super fijn vind. Het voorkomt frustraties bij ons beide.
Je kunt dus baby- en kindergebaren inzetten om de taalontwikkeling op gang te brengen en, als het kind iets ouder is, deze te blijven stimuleren.
Voordelen
In mijn ogen zitten er een hoop voordelen aan het leren van kindergebaren. Voor zowel horend als niet horende kinderen.
* Het vermindert driftbuien en frustraties bij zowel het kind als de ouders/begeleiders.
* Het stimuleert de taalontwikkeling van jonge kinderen.
* Het versterkt de onderlinge band.
* Je kunt je overal verstaanbaar maken (Je kunt bijvoorbeeld onder water en door ramen ‘praten’)
* En het is vooral erg leuk en gezellig om samen te kunnen gebaren.
Volgens dr. Daniels zijn de voordelen van horende kinderen die gebarentaal gebruiken onder andere:
*verbetering van Engels vocabulaire
*verbetering van leesvaardigheid
*verbetering van spelvaardigheid
*vergroot zelfvertrouwen en eigenwaarde
*toename in gemak bij het uiten van emoties
*toename in receptieve en expressieve taalvaardigheid
*verbeterde oog/hand coordinatie en algemene motoriek
*verhoging van IQ scores
*verhoging van emotionele intelligentie
*verstrekt vrolijk gedrag
*introductie van een tweede taal
Leraren verklaren:
*toename in oplettendheid
*vermindering van conflicten in de klas
*stimulering van enthousiasme en bereidheid tot leren
*vergroot culturele bewustheid
*beïnvloed de vaardigheid van de leerlingen om op te letten
*kweekt medeleven voor anderen
*leren wordt leuker
*maakt het makkelijker het klaslokaal bij te houden
*vergroot de interesse om te leren
Voor wie?
Ja voor wie niet eigenlijk? Zoals ik al schreef zijn kindergebaren er eigenlijk voor elk kind. Natuurlijk wordt het vaker ingezet bij bijvoorbeeld kinderen met het syndroom van down, TOS (taalontwikkeling achterstand syndroom) en nog veel meer ziektes, syndromen en/of achterstanden.
Maar ook voor kinderen die gewoon ontwikkelen is het super fijn.
Het is een mooie toevoeging aan de taalontwikkeling van een ‘gezond’ kind. Opa’s, Oma’s en iedereen rondom jouw kindje kan ze gemakkelijk en snel leren.
Hoe gaat het bij ons?
Hier gaat het eigenlijk heel goed met de gebaren. Ik had dat echt niet verwacht. Mias pikt het heel snel op en kan nu al een stuk of 5 gebaren. Elke dag kijken we de dvd’s van Lotte en Max waarin heel veel kindergebaren voorkomen. Allemaal op een leuke manier gezongen en verteld.
Zoals de meeste van jullie wel weten heeft Mias een fikse groei en ontwikkelingsachterstand. De verwachting is dat zijn spraak ook een stuk langer op zich laat wachten en waarschijnlijk wat moeizamer gaat ontwikkelen door bijvoorbeeld de sonde die hij al zo lang heeft.
Mias is nu 1,5 jaar maar kan wel Papa zeggen. Waarschijnlijk gaat hij pas mama zeggen als hij echt dingen nodig heeft haha;) In het begin vond ik het wel een beetje awkward om die gebaren zo vaak te gebruiken maar nu vind ik het eigenlijk heel gewoon. Onze vrienden doen zelfs mee en je ziet dat Mias dat super leuk vind.
Mias kan nu vogel, slapen/moe, eten/happen, dorst en poes gebaren.
Bij Poes hoor je hem ook een soort van pfffff zeggen, dus hij weet het woord ook al een beetje omdat we dit continu herhalen tijdens het gebaren.
Mias voelt zich beter begrepen en hoeft niet meer alleen maar te wijzen en te huilen als we hem niet goed begrijpen.
Welke matrialen en apps kun je gebruiken?
Er zijn veel verschillende dingen beschikbaar om kindergebaren te leren.
Ik heb hier even een lijstje gemaakt:
– De dvd’s van Lotte & Max
– Gebaar van de dag (op youtube)
– Op de site van Samtal kun je verschillende paketten kopen voor baby’s, peuters en kleuters.
– Kindergebaren app
Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust hieronder dan probeer ik ze zo snel mogelijk te beantwoorden!
Wat handig die app!! Ik heb toevallig vandaag me eerste “gebarenkwartier” gehad op de peuterspeelzaal van me zoontje. Het is idd heel makkelijk!! (Hij heeft tos)
Wat leuk dat jullie ook begonnen zijn! Ben benieuwd of het jullie ook zo gaat helpen!
Wat goed om te lezen dat jullie ermee gestart zijn! Het kan inderdaad zoveel frustratie of juist passiviteit ‘ze snappen me toch niet’ voorkomen. En grappig om te zien dat hij hele andere eerste gebaren op pikt dan bijvoorbeeld mijn dochtertje. ‘Klaar’ en ‘op’ en ‘lekker’. Terwijl ik ook anderen aan bied pikt ze dit op. Heel veel plezier en succes ermee!
Wat grappig! Wij zijn nu juist bezig om die gebaren te leren haha
Wat mooi om te zien hoe jullie hiermee op gaan en toepassen!!! Nog een leuke app: kwebl. Als logopedist kan ik deze adviseren omdat de filmpjes visueel enorm duidelijk zijn en er een mondbeeld bij de filmpjes aanwezig is! Succes met de gebaren bij Mias.