Het einde van het schooljaar is in zicht, dus tijd om wat leuks te bedenken om juf of meester cadeau te doen. Het is toch iets wat erbij hoort vind ik; een bedankje voor alle tijd en energie die ze in mijn
kinderen hebben gestoken. Ik ben helemaal voorstander om het klein en persoonlijk te houden, want het gaat om de boodschap erachter. Dit jaar bedacht ik een leuke en super eenvoudige manier om fudge cadeau te doen.
Fudge is echt mijn favo zoete snack om op feestjes te gebruiken. Doodsimpel om te maken, honderdduizend variaties mogelijk. Ik wilde in dit blog eigenlijk vooral de manier waarop ik het presenteer uitleggen, maar bedacht along the way een fudgerecept dat ik je niet wil onthouden: salted snickers fudge noem ik m.
Recept salted snickers fudge
Eerst dus even het recept in het kort, gebaseerd op dit recept van Laura’s Bakery. Als je een uitgebreidere uitleg wil, neem dan vooral een kijkje op Laura’s site. Ik gebruikte de helft van haar hoeveelheden, maar het is natuurlijk makkelijk te verdubbelen.
Voor ongeveer 20 blokjes ofwel één juffencadeautje.
Laag fudge
- 1/2 blikje gecondenseerde melk (200 gram)
- 200 gram pure chocolade
- 1/2 tl vanille-extract
- 125 gram ongezouten pinda’s, gehakt
Laag salted karamel
- 1/2 blikje gecondenseerde melk (200 gram)
- 30 gram ongezouten roomboter
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- Mespunt zout
Bekleed een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16 × 24 cm met aluminiumfolie. Ik gebruikte niet de hele bakvorm, maar verspreidde het al meteen ongeveer in juiste formaat en zorgde dat het zo’n 2-3 cm hoog was.
Smelt de chocolade en gecondenseerde melk in een steelpannetje. Als chocolade gesmolten is, voeg je (snel) vanille en pinda’s toe. Stort het in de bakvorm, maak mooi egaal en zet het in de koelkast om goed af te koelen. Voor de karamel doe je alle ingrediënten in een pan. Op een laag vuur roer je het mengsel regelmatig door tot boter en suiker gesmolten zijn. Breng zachtjes aan de kook en blijf goed over de bodem van de pan roeren. Haal de pan van het vuur als je de karamel bijna dik genoeg vindt, want het wordt tijdens het afkoelen steviger. Roer het zout erdoor. Giet de karamel op de laag chocolade en spreid gelijkmatig uit. Laat even afkoelen voor je de decoratie/toppings erop doet. Zet de bakvorm minimaal een paar uur in de koelkast om op te stijven.
Fudgeplankje met persoonlijke boodschap
Fudge wordt in blokjes gesneden geserveerd, maar voor het juffencadeautje liet ik het blok intact. Zo kun je er met fondant en een letter press set (ik gebruik deze) een persoonlijke boodschap op maken. Knip een stuk karton dat iets kleiner is dan de gestorte fudge; in dit voorbeeld 15×12 cm. Pak het in met bakpapier. Een tip: gebruik niet gewoon plakband maar een sterke tape, anders laat het makkelijk los.
Til de fudge uit de bakvorm, pel de aluminiumfolie eraf en snij het fudgeblok mooi recht bij zodat deze op de onderplaat past. Nu kun je helemaal losgaan met decoreren: ik strooide er wat zoutkorrels op, wat musketzaad en natuurlijk het fondant. Dit kun je natuurlijk zo hysterisch maken of eenvoudig houden als jij wil. Pak het geheel nu in in cellofaan; strikje, lintje en/of labeltje en je bent klaar!
Zo gepiept, net wat anders dan anders en niemand die fudge niet lust ;-)…dat wordt zeker een hit! Kijk vooral even op internet/pinterest voor andere lekkere fudgerecepten en maak jouw favoriet. Let wel op: als je bijvoorbeeld alleen chocofudge maakt, zorg dan dat je decoratie klaar ligt. Die wordt sneller hard dan de karamellaag, dus rap versieren om te zorgen dat alles goed plakt.
Volg Jonne op Instagram!
Geef een antwoord