Wereld op zijn kop
Sinds bijna 3 jaar zitten we in de medische molen met onze lieve kleine knappe Mias. Toen hij 2,4 maand oud was kwam naar voren dat er iets mis was met hem.
Als je te horen krijgt dat je kindje ziek is beland je in een soort rollercoaster die maar door blijft razen. Eruit stappen is geen optie want je wilt een oplossing, je wilt het beste voor je kind. Je wereld staat op zijn kop en het kost tijd om dat een soort van plekje te geven. Dat kun je niet altijd allen, soms moet je hulp zoeken.
Hulp vragen
Vanuit het ziekenhuis hebben wij altijd veel hulp gekregen gelukkig. Uiteraard hielden ze Mias nauwlettend in de gaten maar ook hielden ze ons goed in de gaten. Want zodra de ouders instorten, ben je veel verder van huis. Tenminste zo voelde het voor mij altijd. Er was ook niet zoveel tijd om in te storten want telkens als er een beetje ademruimte kwam, een paar weken zonder afspraken bijvoorbeeld, kwam er toch ineens weer een onderzoek of mededeling waardoor je weer die rollercoaster in moest stappen.
De kinderarts dwong me bijna om naar de maatschappelijk werkster te gaan. Ik wilde eerst niet. Was niet nodig, ik red me wel. Maar als er iets is wat ik geleerd heb in die tijd, en nu nog omdat we nog steeds in die rollercoaster zitten is dat wel: hulp vragen.
Er komt zoveel op je af, emotioneel gezien maar er zijn ook heel veel praktische zaken die geregeld moeten worden, waar ik simpelweg ook gewoon geen verstand van heb. Dan kun je blijven aanmodderen maar daar heeft uiteindelijk niemand wat aan natuurlijk! Hulp vragen voelt soms stom, maar het maakt je juist heel sterk.
Gemeente
Ik heb verschillende keren hulp moeten inschakelen via het ziekenhuis. Zo moest er een rolstoel aangevraagd worden, taxivervoer geregeld worden en nog veel meer.
Hiervoor moest ik aankloppen bij de gemeente en dan voel je je ineens heel klein tegenover zo’n grote instantie. De grootste challenge die we hadden was het aanvragen van de rolstoel van Mias.
Van tevoren werd ik al ‘gewaarschuwd’ door verschillende artsen en therapeuten in het ziekenhuis. Dat we een juist ‘plan’ moesten hebben. En ook heel maar dan ook heel veel geduld moesten hebben.
Er werd maanden over en weer gebeld. Tussen mij, de ergotherapeut, de makers van de rolstoel en de gemeente. De gemeente wilde uiteraard de goedkoopste optie. De ergotherapeut wilde de beste optie: een op maat gemaakte rolstoel. Het duurde enorm lang helaas. En ik durfde op een gegeven moment ook niet meer zelf te bellen omdat ik bang was dat ik ze me zat waren ofzo. Elke keer als er een belafspraak stond zorgde de ergotherapeut dat ze daarbij was omdat ze wist dat ik de procedure niet goed kende en omdat ze wist dat ik bang was iets verkeerds te zeggen.
Want dat kan. Een aanvraag kunnen ze zo van tafel afvegen. En dan moet je het weer helemaal opnieuw opstarten. Ik ken ouders, maar ook volwassenen die letterlijk jaren hebben moeten wachten op de juiste hulpmiddelen!
De Nationale ombudsman
Destijds wist ik nog niets van de Nationale ombudsman en dat ze in dit soort situaties kunnen helpen. De Nationale ombudsman helpt je wanneer een klacht hebt over een overheidsinstantie. Denk aan: de belastingdienst, politie, de gemeente en ga zo maar door! Wanneer je een klacht hebt over een overheidsinstantie is het wel belangrijk dat je eerst zelf de klacht neerlegt bij de desbetreffende instantie. Mocht deze instantie er dan geen gehoor aan geven of kom je er niet uit met de instantie kun je direct de Nationale ombudsman inschakelen!
Achteraf gezien had ik zelf graag in de tijd van de rolstoel aanvraag een klacht willen in dienen. Omdat ik toen nog niet wist van de Nationale ombudsman heb ik het niet gedaan, maar voor de toekomst hou ik het zeker in mijn achterhoofd!
Hoe gaat het in zijn werk?
Als je hier klikt vind je voorbeelden van problemen waarbij de Nationale ombudsman je kan helpen. Bijvoorbeeld wanneer je een klacht hebt over een overheidsinstantie zoals het CBR of de Belastingdienst. Je kunt je klacht op verschillende manieren indienen:
1. Bellen naar het gratis telefoonnummer 0800 33 55 555 (op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur);
2. HetĀ online klachtenformulier in te vullen en te verzenden;
3. Schrijf een brief en stuur deze op
Vergeet daarnaast niet deze twee vragen te beantwoord:
Waar maakt de overheid volgens u een fout?
Waarom komt u zelf niet verder met uw klacht?
Mocht je nou twijfelen of jouw zaak geschikt is voor de Nationale ombudsman kun je natuurlijk ook altijd even bellen.
Hebben jullie al eens te maken gehad met de Nationale ombudsman? Of ga je dat na het lezen van deze informatie doen?
Geef een antwoord