Ben jij zo’n type dat het hele jaar door oliebollen zou kunnen eten? Dan is dit recept echt wat voor jou. Ik maakte het laatst voor de receptenrubriek in het magazine van mijn werk (waar ik eindredacteur van ben). En vond het de moeite waard om met nog meer mensen te delen. Zeker omdat ik uit Brabant kom en er nog nooit van had gehoord (schaam!). Komt ie dan: de Brabantse broeder, ofwel een heerlijk gevuld rozijnenbrood.
Wat is een Brabantse broeder
Eerst een stukje geschiedenis (snel verder scrollen als je gewoon aan de slag wil gaan). Vroeger leerde een goede bakker het vak in de praktijk, onder het toeziend oog van een meester-bakker. Om de kwaliteit en eerlijkheid van de ‘echte’ bakkers te waarborgen, waren zij verenigd in een bakkersgilde. Zo hadden alle ambachten dergelijke gildes. Om lid, of broeder, te worden van een gilde, moest je je kwaliteiten laten zien in een meesterproef. Voor het bakkersgilde bestond deze proef uit het bakken van een plat rond brood in de koekenpan. Was je in staat dit brood goed te bakken, dus mooi gerezen en niet verbrand, dan mocht je je meester-bakker noemen. Al gauw werd het brood wat voor de meesterproef gebakken moest worden een broeder genoemd.
Het basisrecept dat ik heb gebruikt komt uit een oud boek met streekrecepten (waarbij je het brood ook echt in een pan in plaats van in de oven bakt). Maar eigenwijs als ik ben met recepten, heb ik het een beetje gefinetuned tot mijn eigen versie. De vulling bestaat uit appel, kaneel en amandelen. Je vindt online ook veel varianten van de Brabantse broeder met amandelspijs. In het recept staan beide opties beschreven, zodat je zelf kunt kiezen wat je het lekkerst vindt. Het brood is voldoende voor zeker 16 personen (want veel machtig deeg).
Benodigdheden
Deeg
500 g bloem
4 1/2 dl melk
14 g gedroogde gist
2 eieren
1 vanillestokje
2 tl zout
200 g rozijnen
Vulling
1 middelgrote appel
100 g gemalen amandelen
1 el kaneel
Of
300 g amandelschaafsel
300 g suiker
1 tl speculaaskruiden
1 eiwit
Werkwijze
Schil de appels, snij ze in stukjes en meng ze met de gemalen amandelen en de kaneel. Bak het mengsel even aan, zodat de appels wat zachter worden. Je kan nu nog een paar el appelmoes of wat honing erdoor roeren. Of: Maal de amandelen met de suiker, speculaaskruiden en eiwit tot amandelspijs. Zet de vulling apart en begin met het deeg.
Kook de rozijnen op laag vuur circa 15 minuten in water en laat ze uitlekken. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Zeef de bloem in een kom. Verwarm de melk tot lauw en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de melk, de opgeloste gist, vanillemerg, de eieren en het zout bij de bloem. Roer het tot een heel dik, glad beslag. Voeg de rozijnen erdoor.
Verhit in een ruime en hoge koekenpan met deksel een paar el zonnebloemolie. De bodem moet ruim bedekt zijn. Giet de helft van het beslag erin en laat het, op een laag vuur met een deksel op de koekenpan, wat rijzen. Schep de appel/spijsvulling er dan op en verdeel de rest van het beslag erover, zodat de vulling niet meer zichtbaar is. Laat de broeder, met het deksel er weer op, nog even rijzen. Op een laag vuur bak je de broeder verder gaar en keer als de onderkant mooi bruin en de bovenkant door is. Let op dat de onderkant niet verbrandt. Je kan het makkelijkste keren door de broeder op een deksel te schuiven, wat extra olie in de pak te doen en daarna de deksel om te kieperen. Je eet de broeder in puntjes zo uit de koekenpan, met stroop of suiker. Maar ook afgekoeld super lekker!
Dus mocht je je vervelen deze vakantie, lekker ouderwetsch bakken maar! Ben benieuwd wat je ervan vindt en of jij als meester-bakker uit de proef komt ;-).
Liefs, Jonne
Geef een reactie